restauracja włoska Kraków

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, ale dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne towary, które Włosi mogli sobie wyhodować bądź kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.