dobra restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, lecz też wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to też kuchnia i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy w większości wypadków szukają gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których mogą o dużo poprawniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.